OVER ONS

Het Wapen van Schotland is een gezellig Schots restaurant in het centrum van Hooghalen. Al sinds 1900 is er een horeca gelegenheid gevestigd in dit pand. Sinds 1 augustus 2008 zijn Petra en Kees Mulder de eigenaren. 


Specifieke en traditionele Schotse gerechten verlaten de keuken zoals Haggis en stoofschotels, maar ook bekende gerechten zoals Schnitzel en spareribs.


Wij bieden zeven dagen per week lunch en diner aan in ons restaurant waar Schotse gastvrijheid en Drentse gemoedelijkheid samenkomen. Geregeld treden er folksmuzikanten op, veelal Schots in kilt. Maar ook een gast kan spontaan om een gitaar vragen om een lied ten gehore te brengen! 


Daarnaast hebben wij ook nog iedere maand een whiskyproeverij en een dinerconcert.


Op een kadastrale kaart uit 1832 staat ons restaurant gebouwd als boerderij. Hooghalen was een gehucht bestaande uit acht boerderijen. De wegen in en rond Hooghalen waren zandwegen die 's winters veranderde in modderpoelen en moeilijk begaanbaar waren. In 1851 was het woonhuis reeds een herberg en een pleisterplaats voor de postkoets. In de Asser Courant van 19 september 1851 kunnen we lezen over een brand in Hooghalen: 'De schuur en het schaaphok van de landbouwer en kastelein Jacob Willems Eleveld, Hoofdstraat 1 ging in vlammen op'. In 1857 wordt er een nieuwe hallenhuisboerderij met schaapskooi gebouwd.

In 1873 erfde Geertje Kuiper-Eleveld en haar man Geert Kuiper deze boerderij en zij zetten de herberg voort.

Op de kadastrale kaart van 1880 staat het pand nog steeds als boerderij maar is Hooghalen uitgegroeid tot een klein dorp met twintig boerderijen en een school. De boerderij is inmiddels van Geert Kuiper en in 1880 wordt zijn pand officieel geregistreerd als logement. In 1883 krijgt het logement een tapvergunning en kon er in de gelagkamer een biertje gedronken worden. Door blikseminslag brandde in 1905 het rieten dak van het voorhuis af. In 1914 kreeg Harm de Jonge, gemeentearchitect van Beilen de opdracht voor het maken van een ontwerp voor de verbouwing van het logement. Hij maakte een ontwerp in de stijl van de Amsterdamse school. De bouwvergunning werd afgegeven op 11 maart 1914. En in 1915 was er een tweelaags logement gebouwd dat zelfs nog veel groter was dan op de bouwtekening. De ingang bevindt zich sindsdien in de afgeschuinde hoekpartij met balkon en gemetselde borstwering in jugendstil-vormen. Na deze verbouwing waarbij het achterhuis hetzelfde is gebleven. De voorgevel en de linker zijgevel van het voorhuis intact konden blijven en het voorhuis een bovenverdieping kreeg met vijf gastenkamers.

Whiskybar

In ons restaurant hebben wij een whiskybar zoals je ze in Nederland niet veel ziet. Wij hebben bijna 600 verschillende soorten en van over de hele wereld,

Terras

In de zomermaanden is het terras 's middags een populaire rustplaats voor wandelaars, fietsers en motorrijders. Je kunt het hele jaar binnen dineren en als het weer het toelaat kun je ook lekker op het terras dineren, aan de voorzijde van het restaurant met uitzicht op oude rietgedekte boerderijen.

MVO

MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN BIJ HET WAPEN VAN SCHOTLAND

Goede zorg voor mens en milieu is voor ons geen bijzaak, maar een vanzelfsprekend uitgangspunt.

Bij Het Wapen van Schotland in Hooghalen werken we elke dag met oog voor de wereld om ons

heen – in de keuken, op de werkvloer én in het dorp.


EERLIJKE, DUURZAME EN LOKALE INGREDIËNTEN

We werken zoveel mogelijk met biologische streekproducten en Fair Trade ingrediënten. Onze

koffie en thee zijn Fair Trade, onze vis kopen we volgens de Viswijzer, en ons vlees is zoveel

mogelijk biologisch en van Nederlandse boeren. Uitloopeieren halen we rechtstreeks bij een lokale

kippenboer. Verse asperges en aardbeien kopen we bij een teler uit Hooghalen.


SLIMME KEUZES VOOR HET MILIEU

We gebruiken groene stroom, LED-verlichting, energiezuinige apparatuur en waterbesparende

installaties. Ons terras wordt niet verwarmd met heaters, maar we bieden dekens aan. We kiezen

voor FSC-gecertificeerd papier en biologische schoonmaakmiddelen.

Afval wordt zorgvuldig gescheiden: organisch afval, papier, glas, plastic, oud ijzer, frituurvet en

brood vinden allemaal hun eigen duurzame bestemming.


DUURZAME VERBOUWING IN EN RONDOM HET PAND

Onze toiletgroep is duurzaam verbouwd met biobased hennepisolatie en hergebruikt hout uit

Beilen. Alle voorzieningen zijn uitgerust met sensoren voor water- en energiebesparing.

Ook onze parkeerplaats is duurzaam aangelegd: met grove split zodat regenwater in de bodem kan

wegzakken in plaats van via het riool.


VOEDSELVEILIGHEID & DIEETWENSEN

Op onze menukaart staan diverse vegetarische gerechten. Daarnaast bieden we een aparte

glutenvrije lunch- en dinerkaart. Via een QR-code kunnen gasten per gerecht zien welke allergenen

aanwezig zijn. In overleg met bediening en kok is veel mogelijk. Wordt een allergie vooraf gemeld

bij reservering, dan houdt de keuken hier extra goed rekening mee.



WERKGELEGENHEID IN DE REGIO

Van onze 30 medewerkers wonen er 20 in Hooghalen, 5 in Smilde, 3 in Beilen en 2 in Witteveen.

We zijn trots op ons lokale team, en bieden daarnaast ook werkervaringsplekken voor jongeren,

statushouders en mensen in een re-integratietraject. Dit doen we in samenwerking met scholen en

de gemeente Midden-Drenthe.


CULTUUR EN ERFGOED

Tijdens de coronapandemie brachten we vier originele schilderijen van de Franse kunstschilder

Alphonse Stengelin terug naar Hooghalen – naar ons restaurant, waar hij decennialang logeerde.

Met dit project brengen we vergeten kunst opnieuw tot leven. We werken aan een plaquette om zijn

verhaal blijvend zichtbaar te maken.


MEER DAN HORECA

We doen mee aan initiatieven zoals JOGG (jongeren op gezond gewicht), de Nierstichting (minder

zout), de Nacht van de Nacht (bewust lichtgebruik), de Food Waste Challenge en verantwoord

frituren.


We sponsoren het lokale damesvolleybalteam en ondersteunen culturele projecten die bijdragen

aan dorpsidentiteit, kunst en muziek.


Bij Het Wapen van Schotland geloven we dat duurzaamheid, sociaal ondernemen en kwaliteit

perfect samen kunnen gaan. Dat merkt u – aan de sfeer, aan de mensen én aan het bord voor u.